ßßß Cookit - przepis na Dżem czereśniowy

Dżem czereśniowy

nazwa

Wykonanie

Czereśnie na działce obrodziły, trzeba więc je wykorzystać. Dżem wyszedł idealny, niezbyt słodki. Pierwszy słoiczek został już wykorzystany, a do czego? O tym już niedługo, bardzo niedługo.
Składniki ( na ok. 4 - 5 słoiczków):
1,5 kg czereśni
400 g cukru
1 łyżka pektyny
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Czereśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnie i zasypać cukrem. Odstawić aż owoce puszczą sok. Wstawić na ogień, dodać sok z cytryny i gotować przez około pół godziny. Dodać pektynę i dokładnie wymieszać. Pogotować jeszcze razem przez około 5 minut. Gorący dżem przełożyć do gorących słoiczków. Zakręcić i odstawić do góry dnem na kilka minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/07/Dzem-czeresniowy.html