Wykonanie
Czereśnie i
wiśnie należą do najbardziej wartościowych
owoców. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i wygląd, a nawet pomagają leczyć niektóre dolegliwości, np. artretyzm. Porcja
czereśni dostarcza też dużej
dawki jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Sezon na
wiśnie i
czereśnie jest krótki, dlatego powinniśmy korzystać z ich dobroczynnych właściwości.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wisnie-i-czeresnie-wplywaja-dobroczynnie-na-serce-nerki-i-stawy_33943.html
Czereśnie i
wiśnie należą do najbardziej wartościowych
owoców. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i wygląd, a nawet pomagają leczyć niektóre dolegliwości, np. artretyzm. Porcja
czereśni dostarcza też dużej
dawki jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Sezon na
wiśnie i
czereśnie jest krótki, dlatego powinniśmy korzystać z ich dobroczynnych właściwości.Składniki:1 kg
czereśni250 g
cukrusok z 1
cytrynyCzereśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Zasypujemy
cukrem i odstawiamy na noc do lodówki. Wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy
sok z cytryny i zagotowujemy.Następnie zmniejszamy moc i smażymy przez ok 30 min, aż odparuje część soku a
dżem zgęstnieje. Gorący wlewamy do słoików, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach do wystudzenia.