ßßß
Składniki:1 kg czereśni (waga po wydrylowaniu)1 czubata łyżka żelatyny250 g cukrusok z 1/2 cytrynyWykonanie:Czereśnie zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Garnek postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać delikatnie mieszając, aż owoce puszczą sok. Pogotować przez około kwadrans. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie wlać odrobinę gorącego soku z czereśni i wymieszać. Przelać tak rozpuszczoną żelatynę do garnka z owocami i natychmiast wyłączyć ogień. Wymieszać dokładnie. Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików. Zakręcić czystymi, wygotowanymi i suchymi nakrętkami. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Frużelina zgęstnieje dopiero jak będzie całkiem zimna. Jeżeli okaże się, że gotowa frużelina będzie zbyt gęsta, można po otwarciu słoika dodać odrobinę wrzątku i wymieszać.