ßßß Cookit - przepis na Frużelina czereśniowa

Frużelina czereśniowa

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mamy urodzaj czereśniowy. Znajomi obdarowani, rodzina też, a w domu nadal stoi kilka łubianek. Dlatego przerabiamy je na wszystkie możliwe sposoby. Między innymi powstała frużelina czereśniowa. Głównie z myślą o gofrach, ale i do placuszków będzie też idealna, a może i do sernika, o takiego ?
Składniki:
1 kg czereśni (waga po wydrylowaniu)
1 czubata łyżka żelatyny
250 g cukru
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Czereśnie zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Garnek postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać delikatnie mieszając, aż owoce puszczą sok. Pogotować przez około kwadrans. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie wlać odrobinę gorącego soku z czereśni i wymieszać. Przelać tak rozpuszczoną żelatynę do garnka z owocami i natychmiast wyłączyć ogień. Wymieszać dokładnie. Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików. Zakręcić czystymi, wygotowanymi i suchymi nakrętkami. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Frużelina zgęstnieje dopiero jak będzie całkiem zimna. Jeżeli okaże się, że gotowa frużelina będzie zbyt gęsta, można po otwarciu słoika dodać odrobinę wrzątku i wymieszać.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/07/Fruzelina-czeresniowa.html