ßßß Cookit - przepis na Dzem czeresniowy

Dzem czeresniowy

nazwa

Wykonanie

U nas calkiem zmiksowany blenderem na gladziutki zel. Uwielbiam ten czeresniowy, intensywny, "sloneczny" smak i zapach :) Wykonanie calkiem proste, choc oczywiscie, jak wszystkie przetwory zabiera mnostwo czasu w kuchni.
Na 8 sloikow twist-off po 250 ml
2 kg czeresni ciemnych
sok z 1 cytryny
2 kg cukru zelujacego 1:1
Sloiki wymyc, wyparzyc, osuszyc. Czeresnie umyc, odsaczyc na sicie i wypestkowac. Czeresnie, sok i cuker zelujacy wymieszac w duzym garnku. Zagotowac i gotowac jeszcze ok 3-4 min. Garnek zdjac z ognia i zmiksowac blenderem powstaly dzem. Wlewac do sloikow i natychmiast stawiac odwrocone do gory dnem na 10 minut. Potem mozna je "przywrocic do pionu" ;)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/06/Dzem-czeresniowy.html