Wykonanie
U nas calkiem zmiksowany blenderem na gladziutki zel. Uwielbiam ten
czeresniowy, intensywny, "
sloneczny" smak i zapach :) Wykonanie calkiem proste, choc oczywiscie, jak wszystkie
przetwory zabiera mnostwo czasu w kuchni.Na 8 sloikow twist-off po 250 ml2 kg
czeresni ciemnychsok z 1
cytryny2 kg
cukru zelujacego 1:1Sloiki wymyc, wyparzyc, osuszyc.
Czeresnie umyc, odsaczyc na sicie i wypestkowac.
Czeresnie, sok i
cuker zelujacy wymieszac w duzym garnku. Zagotowac i gotowac jeszcze ok 3-4 min. Garnek zdjac z ognia i zmiksowac blenderem powstaly
dzem. Wlewac do sloikow i natychmiast stawiac odwrocone do
gory dnem na 10 minut.
Potem mozna je "przywrocic do pionu" ;)