ßßß Cookit - przepis na Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Tak niedoceniana a tak bardzo zdrowa. Wielu na samą myśl krzywią się. Sama sobie w smaku nie zachwyca ale przyżądzona w odpowiedni sposób jest bardzo smaczna, zawiera bardzo białka, witamin, skłądnikówmineralnych- smao zdrowie. Ja pronuję dziś pastę z soczewicy, która świetnie nadaje się na kanapki jak i do mięs. Bardzo smaczna :)
Składniki :
około 1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 spora marchew lub 2 małe ( ja wykorzystałam z rosołu )
pół pietruszki
kawałek selera
łyżeczka chrzanu
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
pół małej cebuli
1-2 kawałki papryki marynowanej
3 ogórki korniszone + warzywa z zalewy
natka pietruszki
sól, pieprz
Jeśli nie posiadamy warzyw z wcześniej ugotowanego bulionu ( ja własnie takich użyłam ) gotujemy marchew, seler i pietruszkę. W tym czasie gotujemy również soczewicę do miękkości. Soczewica dosć szybko siegotuje nie potrzeba jej wcześniej namaczać.
Kiedy składniki będą już gotowe wrzucamy wszysko do miksera lub blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Z wierzchu posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni, Wielkanocne smaki, Tylna ścianka, Ciekawe śniadanie.
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/04/Pasta-z-soczewicy.html