ßßß Cookit - przepis na Golonka z indyka

Golonka z indyka

nazwa

Wykonanie

Nie jestem zwolennikiem golonek. Jak dla mnie są troszkę za ciężkie i za tłuste. Jedyny wyjątek robię dla golonki z indyka. Odpowiednio przygotowana jest mało tłusta i bardzo aromatyczna. Zazwyczaj przygotowuje golonkę w piekarniku ale jest to bardziej gotowane danie ponieważ golonka piecze się w kąpieli wodnej.
Składniki:
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
3 ząbki czosnku
natka pietruszki do posypania
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Dokładnie umytą golonkę gotuję w czystej wodzie przez około 30 minut aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładam ją do dużego naczynia żaroodpornego lub gęsiarki. Dodaje pokrojone na kawałki warzywa i przyprawiam. Podlewam wodą do połowy wysokości i zamykam naczynie. Golonka powinna piec się około 3 godzin w temperaturze 180 stopni (jeżeli woda wyparuje należy ją dolać). Jak mięso jest już miękkie odkrywam naczynie i zrumieniam wierzch.
Najlepiej smakuje oczywiście z chrzanem
Źródło:http://rozkloszowana.pl/golonka-z-indyka