Wykonanie
To już ostatni na dziś wpis. Miałam go opublikować dopiero jutro ale może będzie dla kogoś inspiracją na weekendowy obiad.
Kurczak jest niewątpliwie najwdzięczniejszym
mięsem do przygotowania, zawsze dobrze smakuje, pod warunkiem, że nie jest surowy albo spalony ;) Dlatego proponuję bardzo smaczny gulasz, który idealnie pasuje do
ryżu jak i do
ziemniaków. Zachęcam do wypróbowania :) Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki dla 3 osób :2
piersi z kurczaka300 g
pieczarek1
cebula1 puszka
marchewek lub ugotowane
marchewki ( 2 sztuki ) ( u mnie bez )
przyprawa do kurczaka,
sól,
pieprzkostka rosołowa z
kurczakaszklanka wrzątku2 łyżeczki
śmietany1 łyżeczka
mąkiKurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy
przyprawą i smażymy na złoty kolor.
Cebulę kroimy w kostkę,
pieczarki na talarki. Po usmażeniu,
kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy aby ociekł z nadmiary tłuszczu, natomiast na patelnię wrzucamy
cebulę, chwilę czekamy aż się zeszkli po czy dokładamy
pieczarki. Dusimy do momentu aż
woda z
pieczarek odparuje całkowicie.
Kurczaka oraz zawartość patelni przekładamy do garnka ( rądelka ), zalewamy
bulionem (
kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wrzątku ) i dusimy pod przykryciem około 30 minut ( pilnować aby cała
woda nie wyparowała ). Pod koniec duszenia dodać
marchewkę pokrojonąw plasterki,
śmietanę i
mąkę.* Jęśli ktoś lubi dobrze doprawione dania proponuję przed przyprawieniem spróbować, gdyż
kostka rosołowa sama w sobie jest dość słona.Smacznego :)