Wykonanie
Sos można zrobić bez
kurczaka i będzie tak samo smaczny.
30 dag
pieczarekJedna
pierś z kurczaka2
cebulemarchewkakilka łyżek
śmietany2 łyżki
mąkinatka pietruszkikoperekkostka rosołowaZagotować litr
wody (można więcej). Do gotującej się
wody, wrzucić pokrojoną w kostkę 1
cebulę i pokrojoną w krążki
marchewkę, dodać
kostkę rosołową.
Kurczaka i
pieczarki pokroić i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, smażyć chwilę, przyprawić i dodać do
bulionu. Chwilę gotować, dodać
śmietanę. Zrobić zasmażkę:
mąkę podsmażyć na suchej patelni, kiedy
zrobi się lekko brązowa, zalać małą ilością
wody, rozmieszać, dolać do sosu. Dosmakować
solą i
pieprzem. Posypać
koperkiem i
pietruszką. Podawać z
ziemniakami,
kaszą gryczaną lub
makaronem.