ßßß
30 dag pieczarekJedna pierś z kurczaka2 cebulemarchewkakilka łyżek śmietany2 łyżki mąkinatka pietruszkikoperekkostka rosołowaZagotować litr wody (można więcej). Do gotującej się wody, wrzucić pokrojoną w kostkę 1 cebulę i pokrojoną w krążki marchewkę, dodać kostkę rosołową. Kurczaka i pieczarki pokroić i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę, przyprawić i dodać do bulionu. Chwilę gotować, dodać śmietanę. Zrobić zasmażkę: mąkę podsmażyć na suchej patelni, kiedy zrobi się lekko brązowa, zalać małą ilością wody, rozmieszać, dolać do sosu. Dosmakować solą i pieprzem. Posypać koperkiem i pietruszką. Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub makaronem.