Wykonanie
Pyszny, aksamitny krem
pieczarkowy. Polecam.Składniki:- 60 dag
pieczarek- 2 litry lekkiego rosołku- 1
cebula- 1
marchewka- 1/2 szklanki
śmietany 12 lub 18 %-
natka pietruszkiCebulę pokroić w kostkę,
marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić
cebulę, a gdy się zeszkli wrzucić
pieczarki. Podsmażać, aż do nabrania złocistego koloru. Zalać dwoma szklankami rosołu,dodać
marchew, gotować do miękkości około 20 minut.Zalać pozostałym rosołem, doprawić w razie konieczności. Zestawić z ognia, dodać
śmietanę. Zmiksować w malakserze na krem. Przelać do filiżanek lub bulionówek, udekorować
natką.Podawać z np. chrupiącą grzanką.Smacznego.