ßßß Cookit - przepis na KREM PIECZARKOWY

KREM PIECZARKOWY

nazwa

Wykonanie

Pyszny, aksamitny krem pieczarkowy. Polecam.
Składniki:
- 60 dag pieczarek
- 2 litry lekkiego rosołku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18 %
- natka pietruszki
Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach.Pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli wrzucić pieczarki. Podsmażać, aż do nabrania złocistego koloru. Zalać dwoma szklankami rosołu,dodać marchew, gotować do miękkości około 20 minut.
Zalać pozostałym rosołem, doprawić w razie konieczności. Zestawić z ognia, dodać śmietanę. Zmiksować w malakserze na krem. Przelać do filiżanek lub bulionówek, udekorować natką.Podawać z np. chrupiącą grzanką.Smacznego.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2012/12/KREM-PIECZARKOWY.html