ßßß

40 dkg pieczarekmarchewkamała cebula1,5 litra bulionusól, biały pieprznatka pietruszki1/3 szklanka śmietanyCebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Marchew ucieramy na tarce, dodajemy do garnka, solimy. Większość pieczarek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy jeszcze chwilę, do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Zostawiamy kilka małych pieczarek, bo będziemy je podsmażać i na końcu dodawać do zupy.Warzywa zalewamy bulionem, na wolnym gotujemy około 15 minut. W tym czasie możemy zająć się pozostałymi pieczarkami. Jeśli są zbyt duże kroimy je na połowę. i na bardzo małym ogniu smażymy tak długo dopóki nie będą miękkie.Do pół szklanki śmietany, wlewamy łyżkę zupy i mieszamy tak aby śmietana się ogrzała. Następnie powoli wlewamy do zupy, przyprawiamy pieprzem.Do miseczek wlewamy zupę, do tego dokładamy kilka przysmażonych pieczarek i posypujemy natką pietruszki.