Wykonanie
W poszukiwaniu pomysłu na obiad natknęłam się na ten przepis. Proste w przygotowaniu i jakie smaczne. Zawsze mam problem z kształtem bo podczas smażenia spłaszczają się i w niczym nie przypominają kulek dlatego ostatnio je zapiekłam w piekarniku a
potem podsmażyłam i nareszcie mialłam kuleczki :) Przepis pochodzi z bloga M oje ekspresje kulinarne
Składniki :200g
białego ryżu1 szklanka
żółtego sera1
jajkosól,
pieprzulubione
zioła (
oregano,
bazylia itp.)
bułka tartaolej do smażenia
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący wsypać do miski,następnie dodać
ser,
jajko i
przyprawy. Wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia tak aby można było swobodnie formować kulki ( ja miałam już zimny
ryż i przy formowaniu musiałam go mocno ściskać żeby wyszły kuleczki) Po uformowaniu obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju. Smażyć ok 2 minut ( w zależności od wielkości ) aż do uzyskania ładnego złotego koloru. Gorące wyciagać i ukłądać na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe. Ja podaje z
sosem pomidorowym, który świetnie pasuje do tych kuleczek.* Jak wyżej wspomniałam zawsze mam problem, żeby w efekvie końcowym miały kształt kulek. Dlatego najpierw je zapiekłam w 180° C a następnie podmsmażyłam na złoto.Smacznego :)