ßßß Cookit - przepis na Kuleczki ryżowe w chrupiącej skorupce

Kuleczki ryżowe w chrupiącej skorupce

nazwa

Wykonanie

W poszukiwaniu pomysłu na obiad natknęłam się na ten przepis. Proste w przygotowaniu i jakie smaczne. Zawsze mam problem z kształtem bo podczas smażenia spłaszczają się i w niczym nie przypominają kulek dlatego ostatnio je zapiekłam w piekarniku a potem podsmażyłam i nareszcie mialłam kuleczki :) Przepis pochodzi z bloga M oje ekspresje kulinarne
Składniki :
200g białego ryżu
1 szklanka żółtego sera
1 jajko
sól,pieprz
ulubione zioła (oregano, bazylia itp.)
bułka tarta
olej do smażenia
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący wsypać do miski,następnie dodać ser, jajko i przyprawy. Wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia tak aby można było swobodnie formować kulki ( ja miałam już zimny ryż i przy formowaniu musiałam go mocno ściskać żeby wyszły kuleczki) Po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Smażyć ok 2 minut ( w zależności od wielkości ) aż do uzyskania ładnego złotego koloru. Gorące wyciagać i ukłądać na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe. Ja podaje z sosem pomidorowym, który świetnie pasuje do tych kuleczek.
* Jak wyżej wspomniałam zawsze mam problem, żeby w efekvie końcowym miały kształt kulek. Dlatego najpierw je zapiekłam w 180° C a następnie podmsmażyłam na złoto.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2010/10/Kuleczki-ryzowe-w-chrupiacej-skorupce.html