ßßß Cookit - przepis na Lukier pomarańczowy :

Lukier pomarańczowy :

nazwa

Wykonanie

Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Moje ekspresje kulinarne od razu wiedziałam, że muszę je upieć. Jestem fanką ciast pomarańczowych i cytrynowych, nie umiem koło nich przejść obojętnie ;) Placuszek baaaardzo aromatyczny i bardzo bardzo pyszny.Po włożeniu do piekarnika nie mogłam się doczekać kiedy sie wreszcie upiecze, a te zapachy unoszące się mmm...........całe mieszkanie pachniało Świętami Bożego Narodzenia ( z takimi zapachami właśnie kojarzą mi się Święta ). Niestety nie miałam kekówki ( na razie pomału gromadzę kuchenne "narzędzia" ) i wlałam ciasto do blaszki 16X29, wyszło mi niskie a, że spodziewałam się gości trzeba było "podnieść" je nieco, więc przełożyłam je kremem waniliowym. Wanilia świetnie współgrała z pomarańczą. Ciasto nie wyszło ani suche ani bardzo wilgotne jak dla mnie w sam raz :). Zaliczam je do moich ulubionych placków i na pewno zagości na naszym Świątecznym stole. Zachęcam gorąco do pieczenia :)
Składniki :
127 g masła
162 g cukru
2 jajka
225 g przesianej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
kilka kropli olejku pomarańczowego ( opcjonalnie) ( u mnie bez )
drobno otarta skórka z jedne dużej pomarańczy
4 łyżki soku pomarańczowego
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę około 8 minut. Natępnie dodawać po jajku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, sok, olejek i skórkę pomarańczową. Całosć dobrze połączyć a następnie przelać do keksówki ( 20x10cm) wcześniej natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia ( oczywiście również natłuszczonym), wyrównać wierzch. Piec około 55 minut w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka.
Krem waniliowy :
1 budyń waniliowy
250 ml mleka
opakowanie cukru waniliowego
sok z pomarańczy około 1 łyżki
125 g masła
Budyń ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu w 250 ml mleka. Następnie dodać cukier waniliowy i sok z pomaranczy. Gorące zmiksować. Odstawić do przestudzenia. Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować.
Przestygnięte ciasto podzielić na dwie części ( ja zrobiłam to przy pomocy mocnej nitki ). Przełożyć masą, docisnać i włożyć do lodówki.
4 łyżki czubate cukru pudru
około 4-5 łyżek soku z pomarańcza
Składniki wymieszać, polać wierzch ciasta i przyozdobić skórką pomarańczową.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2010/10/Ciasto-pomaranczowe-z-kremem-waniliowym.html