Wykonanie
Jak tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Moje ekspresje kulinarne od razu wiedziałam, że muszę je upieć. Jestem fanką ciast
pomarańczowych i
cytrynowych, nie umiem koło nich przejść obojętnie ;) Placuszek baaaardzo aromatyczny i bardzo bardzo pyszny.Po włożeniu do piekarnika nie mogłam się doczekać kiedy sie wreszcie upiecze, a te zapachy unoszące się mmm...........całe mieszkanie pachniało Świętami Bożego Narodzenia ( z takimi zapachami właśnie kojarzą mi się Święta ). Niestety nie miałam kekówki ( na razie pomału gromadzę kuchenne "narzędzia" ) i wlałam ciasto do blaszki 16X29, wyszło mi niskie a, że spodziewałam się gości trzeba było "podnieść" je nieco, więc przełożyłam je kremem
waniliowym.
Wanilia świetnie współgrała z
pomarańczą. Ciasto nie wyszło ani suche ani bardzo wilgotne jak dla mnie w sam raz :). Zaliczam je do moich ulubionych placków i na pewno zagości na naszym Świątecznym
stole. Zachęcam gorąco do pieczenia :)
Składniki :127 g
masła162 g
cukru2
jajka225 g przesianej
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
mlekakilka kropli
olejku pomarańczowego ( opcjonalnie) ( u mnie bez )drobno otarta skórka z jedne dużej
pomarańczy4 łyżki
soku pomarańczowegoMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę około 8 minut. Natępnie dodawać po
jajku, przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
mleko, sok, olejek i
skórkę pomarańczową. Całosć dobrze połączyć a następnie przelać do keksówki ( 20x10cm) wcześniej natłuszczoną i posypaną
bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia ( oczywiście również natłuszczonym), wyrównać wierzch. Piec około 55 minut w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka.Krem
waniliowy :1
budyń waniliowy250 ml
mlekaopakowanie
cukru waniliowegosok z
pomarańczy około 1 łyżki125 g
masłaBudyń ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu w 250 ml
mleka. Następnie dodać
cukier waniliowy i sok z
pomaranczy. Gorące zmiksować. Odstawić do przestudzenia. Do wystudzonej masy dodać
masło i zmiksować.Przestygnięte ciasto podzielić na dwie części ( ja zrobiłam to przy pomocy mocnej
nitki ). Przełożyć masą, docisnać i włożyć do lodówki.4 łyżki czubate
cukru pudruokoło 4-5 łyżek soku z
pomarańczaSkładniki wymieszać, polać wierzch ciasta i przyozdobić
skórką pomarańczową.Smacznego :)