Wykonanie
Witam Wszystkim SerdeczniePochmurny początek dnia może nie zachwycił, ale reszta dnia piękna, by móc korzystać z tego lata. Dorwałem się ostatnio do krzaków
malin i
czerwonej porzeczki w ogrodzie mojej mamy i pierwsza myślco z nimi zrobić to ciasto. Ciasto na osłodę życia, poprawę humoru i w sam raz na leniwą niedzielę.Potrzebne składniki:
Składniki na ciasto o wymiarach formy 24cm x 40cm1/2 kg
mąki pszennej150g
cukru100g
masłaszklanka
mleko1 torebka
proszku do pieczenia3
jajkacukier pudertorebka
cukru waniliowegoNa początku dodajemy do miski
cukier i
masło, po czym ucieramy na jednolitą masę.
Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
żółtka.
Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Natomiast w osobnej misce ubijamy
białka z
cukrem waniliowym.
Ubite
białka dodajemy do ciasta, po czym mieszamy i umieszczamy ciasto w nasmarowanej
masłem formie. Na wierzchu układamy
maliny i
czerwoną porzeczkę.
Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż ciasto chwilę ostygnie i posypujemy
cukrem pudrem.
Gotowe ciasto stać nie powinno tylko zjeść je należy, a sądzę,że nikt z Was ani waszych domowników się nie pogniewa jak takie ciasto w domu się pojawi.