Muffinki pomarańczowe to jedne z moich ulubionych. Mają przepyszny maślany smak, kuszące pomarańczowe wnętrze, a ich wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Fajnie sprawdzają się do popołudniowej kawy. Jeśli lubicie połączenie pomarańczy i czekolady polecam dodać do ciasta 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni...Składniki:Suche:1 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)2/3 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej pomarańczy1 łyżeczka cukru z prawdziwą waniliąMokre:1 jajko1 łyżeczka aromatu pomarańczowego110 ml soku z pomarańczy100 ml mleka pełnotłustego80 g stopionego masła1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)Masło topimy w mikrofalówce lub w garnku na gazie. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek mieszamy w jednej misce. Pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Startą skórkę dodajemy do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, mleko, aromat, roztopione masło i wyciśnięty sok z pomarańczy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy niedbale tylko do połączenia się składników. Możemy dodać 1/2 tabliczki gorzkiej, posiekanej czekolady. Ciasto rozlewamy do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min. Przestygnięte muffiny posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!