ßßß Cookit - przepis na Odwrócone ciasto pomarańczowe.

Odwrócone ciasto pomarańczowe.

nazwa

Wykonanie

Dziś wstrzymam się od komentarzy…ciasto jest tak dobre, że nie trzeba nic pisać, wystarczy zrobić i spróbować…ma tylko jena wadę- jest małe…dla dużych łakomczuchów jest stanowczo za małe i należałoby zrobić od razu dwa:)
SKŁADNIKI:
4-5 sztuk pomarańczy,
120- g- cukru pudru( można mniej , bo ciasto ciasto jest dobrze słodkie),
125g- mąki pszennej,
125g- miękkiego masła,
2- jaja,
3 krople- olejku pomarańczowego,
1 łyżeczka- proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru.
PRZYGOTOWANIE:
Pomarańcze obrać ze skórek. Każdą pomarańczę pokroić na 3 części- 3 grube koła. Cztery łyżki cukru wsypać na spód blaszki i zrobić karmel( podgrzewać na małym ogniu). Na karmelu ułożyć pomarańcze. Cukier puder zmiksować z masłem. Dodać jajka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i parę kropel olejku pomarańczowego. Zalać ciastem pomarańcze. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić, kiedy będzie letnie wyjąć na paterę odwracając blaszkę. Podana ilość jest na tortownicę ok 21 cm.
Ciasto jest „soczyste”, słodkie, nasiąknięte karmelem- polecam.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/02/odwrocone-ciasto-pomaranczowe