Wykonanie
Dziś wstrzymam się od komentarzy…ciasto jest tak dobre, że nie trzeba nic pisać, wystarczy zrobić i spróbować…ma tylko jena wadę- jest małe…dla dużych łakomczuchów jest stanowczo za małe i należałoby zrobić od razu dwa:)
SKŁADNIKI:4-5 sztuk
pomarańczy,120- g-
cukru pudru( można mniej , bo ciasto ciasto jest dobrze słodkie),125g-
mąki pszennej,125g- miękkiego
masła,2-
jaja,3 krople-
olejku pomarańczowego,1 łyżeczka-
proszku do pieczenia,4 łyżki
cukru.PRZYGOTOWANIE:
Pomarańcze obrać ze skórek. Każdą
pomarańczę pokroić na 3 części- 3 grube koła. Cztery łyżki
cukru wsypać na spód blaszki i zrobić karmel( podgrzewać na małym ogniu). Na karmelu ułożyć
pomarańcze.
Cukier puder zmiksować z
masłem. Dodać
jajka a na koniec
mąkę wymieszaną z proszkiem i parę kropel
olejku pomarańczowego. Zalać
ciastem pomarańcze. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić, kiedy będzie letnie wyjąć na paterę odwracając blaszkę. Podana ilość jest na tortownicę ok 21 cm.Ciasto jest „soczyste”, słodkie, nasiąknięte karmelem- polecam.