ßßß Cookit - przepis na Tort smietanowo-brzoskwiniowy

Tort smietanowo-brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Lekki, owocowy tort można zrobić nawet w zimie :)
Składniki
biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
2 budynie waniliowe
+ 3 szklanki mleka
+ 2 łyżki cukru
3 płaskie łyżki żelatyny
+ 1/2 szklanki mleka
0,5 l śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 galaretka
wiórki i kolorowa posypka do dekoracji
do nasączenia:
3/4 szklanki wody + sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotować biszkopta, piec go w tortownicy 23cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut (grzałka góra-dół). Biszkopta wystudzić i przekroić na 3 krążki.
Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Żelatyną zalać mlekiem, poczekać aż napęcznieje i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozgrzana żelatynę wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i miksować z dodawanym partiami budyniem.
Biszkopta nasączyć, rozsmarować cienką warstwę kremu, na to wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykryć kremem.
Z kolejną warstwą postąpić tak samo.
Boki i wierzch posmarować resztą kremu. Boki obsypać wiórkami z posypką. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/brzoskwiniowo_smietanowy.htm