ßßß Cookit - przepis na Ciasto z masą truskawkową i śmietanową

Ciasto z masą truskawkową i śmietanową

nazwa

Wykonanie

Pisałam wcześniej, że zachciało mi się jakiegoś ciasta.. upiekłam ciasto biszkoptowe z dodatkiem margaryny w ciapki z dodatkiem kawy...a potem ...nie wiedziałam co dalej..ale pomału coś już zaczęło się składać w całość..ale jak to u mnie kiepsko bywa z czasem..i nie czekałam aż masa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ... Pomysł na masę z przetartych truskawek z dodatkiem budyniu i galaretki podpatrzyłam tutaj.
Ciasto:
5 jajek
22 dkg margaryny
20 dkg cukru
25 dkg mąki pszennej
5 łyżek mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa truskawkowa:
1 kg truskawek
3/4 szk. cukru
2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa]
2 budynie śmietankowe
Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody
3 łyżeczki cukru pudru
Margarynę utrzeć z cukrami,dodawać stopniowo jajka.Wlać mleko i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Zmiksować wszystko razem.Podzielić na połowę, do jednej części dodać kawę i wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki .Ciasto wykładać w dowolny sposób, można tak jak ja łyżką dowolnie lub tak jak zebrę od środka po 2 łyżki na przemian.Piec w temperaturze 200 przez około 20 minut.Przekroić na połowę.Jedną połowę pokroić na kilku centymetrowe pasy.
Do garnka wlać 3/4 szk. wody, dodać truskawki [ kilka zostawić] i cukier. Gotować 10-15 minut, po czym przetrzeć przez sito. Całość ponownie zagotować, dodać galaretki (proszek) oraz budyń rozcieńczony w 3/4 szk. wody. Całość dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Część letniej masę wyłożyć na jedną część biszkoptu , na to ułożyć 3 paski ciasta zostawiając odstępy.Między paskami wylać część ciasta , ułożyć pozostałe paski ciasta i znów masa truskawkowa.Schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Masę śmietanową szybko wyłożyć na masę truskawkową.[ Ja wyłożyłam część masy, ułożyłam truskawki i zalałam resztą masy] .Całość posypać np.pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/ciasto-z-masa-truskawkowa-i-smietanowa.html