ßßß Cookit - przepis na Tort Cuszima

Tort Cuszima

nazwa

Wykonanie

Tort Cuszima, o ciekawej nazwie, który zrobiłam swojej Mamie na Dzień Matki okazał się wspaniałym słodkim podarunkiem. Biszkopt kakaowy i jasny, przełożony masą budyniową, truskawkową i śmietankową z okrągłymi biszkoptami stanowią idealne połączenie. Tort jest na pewno pracochłonny i do najprostszych może nie należy, ale uwierzcie mi, że ten trud w pełni się opłaca. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu. Polecam, bo jest tego wart.
Biszkopt jasny (forma o wymiarach 23x38 cm)
6 jajek (białka oddzielamy od żółtek)
1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki razem z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
Biszkopt ciemny(kakaowy) (forma o wymiarach 23x38 cm)
6 jajek (białka oddzielamy od żółtek)
1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki razem z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
Masa budyniowa
1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
250 g miękkiego masła
3-4 łyżki cukru (jeśli budynie są z cukrem, to nie dodajemy cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego
Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko wlewamy do garnka. Wsypujemy cukier, jeśli budynie są bez cukru oraz dodajemy cukier waniliowy. Zagotowujemy. W odlanej 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, dokładnie mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli rozpuszczone budynie, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
Miękkie masło ucieramy i dodajemy, po łyżce zimny budyń. Ucieramy, aż uzyskamy gładką masę
Masa truskawkowa
1/2 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy. Przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż będą dosyć ciepłe.
Wsypujemy powoli galaretki, cały czas mieszając i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostudzenia
Masa śmietankowa
1/2 litra śmietanki kremówki 36%
1 galaretka truskawkowa
1-2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz tężejącą galaretkę i ubijamy do uzyskania gładkiej masy
Dodatkowo
1 paczka okrągłych biszkoptów (wykorzystałam 18 biszkoptów)
Polewa
13 dag margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany (używam śmietany Zott 18%)
W garnuszku rozpuszczamy margarynę, cukier oraz kakao. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody i wlewamy do rozpuszczonej margaryny. Mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Po lekkim ostudzeniu dodajemy śmietanę, po jednej łyżce i dokładnie mieszamy
Polewą smarujemy wierzch ciasta
Przełożenie ciasta
Biszkopt ciemny - masa budyniowa - 1/2 masy truskawkowej (ostudzonej i tężejącej) - biszkopty, jeden obok drugiego (lekko dociskamy) - 1/2 masy truskawkowej (ostudzonej i tężejącej) - masa śmietankowa - biszkopt jasny - polewa
Rady (ważne!)
Tort jest bardzo pracochłonny i wymagający dużo czasu, zatem warto rozłożyć sobie zrobienie go na dwa dni. W pierwszej kolejności upiekłam biszkopt jasny i ciemny. Na ostudzony biszkopt ciemny wyłożyłam masę budyniową i włożyłam do lodówki, żeby masa budyniowa stężała. Wtedy dopiero na stężoną masę budyniową wyłożyłam zimną i tężejącą masę truskawkową z biszkoptami. Całość włożyłam do lodówki, żeby masa dobrze zastygła.Następnie wyłożyłam masę śmietankową i dopiero biszkopt jasny. Wierzch ciasta udekorowałam polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce. Idealnie smakuje 2-3 dni po zrobieniu.
Źródło: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2014/06/tort-cuszima.html