Wykonanie
Smak tradycjiSkładnikizakwas:5 łyżek
maki żytniej3 ząbki
czosnkukromka
chleba ze skórądodatkowo:garść
suszonych grzybówciasto na uszka:ok. 0,2 kg
mąki1
jajkosólwrzątek ile
mąka zabierzełyżka
olejufarsz:5 dkg
suszonych grzybówczerstwa
bułka1
cebulaSposób przygotowaniaSkładniki na zakwas wrzucić do litrowego słoika i zalać
woda. Odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Grzyby na barszcz namoczyć dzień wcześniej w szklance
wody. Przelać do garnka, dolać 1 szklankę
wody i zagotować. Dodać przecedzony zakwas i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Doprawić
solą i
pieprzem.
Grzyby na farsz namoczyć, odgotować (
wywar można dodać do barszczu) i przemielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z podsmażoną
cebulką i namoczoną, a
potem odciśniętą
bułką. Wymieszać i doprawić
solą i
pieprzem.Z
mąki,
jajka,
soli i
oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadratowe placuszki. Uformowane uszka gotować we wrzątku do wypłynięcia.Uszka zalać barszczykiem i dodać łyżkę smażonej
cebulki. Smacznego :)


Darmowy Hosting CBA.PL