ßßß Cookit - przepis na Salceson z dziczyzną

Salceson z dziczyzną

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Mój chleb na zakwasie
Pancetta naturale rotolo ... »
Salceson z dziczyzną
Składniki:
- ośrodek z dzika,
- ośrodek z jelenia,
- golonki wieprzowe 2 szt,
- skórki wieprzowe ok 1kg
- ozory wieprzowe 4szt,
- ścinki mięsa z dzika i jelenia ok 1kg.
- pieprz 1,5g/kg,
- majeranek wg. smaku,
- czosnek wg. smaku,
- jałowiec 0,5g/kg,
- kolendra 0,3g/kg,
- żołądki wieprzowe,
- peklosól 18g/kg,
- sól 18g/kg,
Płuca pokroić w kostkę i zasolić 18g soli na kg.
Skórki zasolić jw.
Pozostałe mięso zapeklowaćna sucho 48h peklosolą
Płuca sparzyć. Następnie wszystkie rodzaje mięsa gotować do stanu miękkości.
Po ostudzeniu pokroić i zemleć. Płuca i skórki na sitku 3mm, a pozostałe mięso pokroić.
Dodać przyprawy oraz wodę z parzenia w ilości takiej aby otrzymać klejąca masę, którą należy dokładnie wymieszać.
Umyć żołądki wieprzowe i napełnić ścisło farszem. Następnie zawiązać przędzą.
Parzyć w wodzie o temp ok. 75-78 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 72 stopnie.
Następnie sprasować na pod naciskiem i wystudzić.
Smacznego
poniedziałek, 07 marca 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/03/Salceson-z-dziczyzna.html