ßßß Cookit - przepis na Salceson biały

Salceson biały

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Podstawy technologii wyrobu ...
Uszy i ozory wędzone »
Salceson
Składniki:
- nóżki wieprzowe,
- golonki wieprzowe,
- podgardle
- skórki,
- ozory,
- uszy,
- serca,
- płuca,
- nerka,
- pęcherze wieprzowe
Bez głowizny, aby salceson nie był tłusty.
Przyprawy:
- majeranek
- pieprz
- sól
- kolendra
- czosnek
Ilośc przypraw uzależniona od samku i gustów. Przyprawy i sól dodajemy na smak.
Żołądki umyć i zasolić.
Płuca i podgardle pokroić oraz zasolić.
Ozory sparzyć i obrać ze skóry. Wszystkie pozostałe mięsa pokroić w większe kawałki 6x6 cm i zapeklować 10g peklosoli/kg masy przez 48h.
Płuca obmyć z soli i sparzyć ok 10-15 min w wodzie. Następnie po ostygnięciu zemleć na sitku 3mm.
Wszystkie pozostałe rodzaje mięsa obmyć, włożyć do garnka i gotować ok 2h do stanu miękkości.
Po wystygnięciu skórki zemleć na sitku 4mm. Pozostałe mięsa pokroić w kawałki ok 2x2cm.
Włożyć wszystkie rodzaje mięsa do dużej miski i wymieszać. Można dodać wywaru z gotowania, aby masa miała odpowiednią lepkość i kleistość. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Wypłukać dobrze żołądki wieprzowe. Odwrócić stroną zewnętrzną do wewnątrz. Zawiązać przędzą jeden otwór i przez drugi napełnić farszem. Zawiązać.
Następnie włożyć do garnka z wodą o temp ok 75stopni i parzyć do osiągnięcia wewnątrz temp ok 70 stopni. Wyjąć włożyć pomiędzy dwie deski do krojenia i obciążyć np. garnkiem z wodą i pozostawić do wystygnięcia, celem sprasowania.
Smacznego
środa, 06 stycznia 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/01/Salceson-bialy.html