Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Podstawy technologii wyrobu ...Uszy i ozory wędzone »
SalcesonSkładniki:- nóżki wieprzowe,-
golonki wieprzowe,- podgardle- skórki,- ozory,- uszy,-
serca,- płuca,- nerka,- pęcherze wieprzoweBez głowizny, aby
salceson nie był tłusty.
Przyprawy:-
majeranek-
pieprz-
sól-
kolendra-
czosnekIlośc przypraw uzależniona od samku i gustów.
Przyprawy i
sól dodajemy na smak.
Żołądki umyć i zasolić.
Płuca i podgardle pokroić oraz zasolić.
Ozory sparzyć i obrać ze skóry. Wszystkie pozostałe
mięsa pokroić w większe kawałki 6x6 cm i zapeklować 10g peklosoli/kg masy przez 48h.Płuca obmyć z
soli i sparzyć ok 10-15 min w wodzie. Następnie po ostygnięciu zemleć na sitku 3mm.Wszystkie pozostałe rodzaje
mięsa obmyć, włożyć do garnka i gotować ok 2h do stanu miękkości.
Po wystygnięciu skórki zemleć na sitku 4mm. Pozostałe
mięsa pokroić w kawałki ok 2x2cm.Włożyć wszystkie rodzaje
mięsa do dużej miski i wymieszać. Można dodać
wywaru z gotowania, aby masa miała odpowiednią lepkość i kleistość. Dodać
przyprawy i dokładnie wymieszać.Wypłukać dobrze żołądki wieprzowe. Odwrócić stroną zewnętrzną do wewnątrz. Zawiązać przędzą jeden otwór i przez drugi napełnić farszem. Zawiązać.Następnie włożyć do garnka z
wodą o temp ok 75stopni i parzyć do osiągnięcia wewnątrz temp ok 70 stopni. Wyjąć włożyć pomiędzy dwie deski do krojenia i obciążyć np. garnkiem z
wodą i pozostawić do wystygnięcia, celem sprasowania.
Smacznegośroda, 06 stycznia 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter