ßßß Cookit - przepis na Salceson krwisty

Salceson krwisty

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Rolada lazdijajska
Mielonka z dzika parzona »
Salceson krwisty
To ten z lewej. Z prawej biały.
Bardzo prosty w wykonaniu.
Surowce:
- nóżki wieprzowe,
- golonki wieprzowe,
- podgardle
- skórki,
- ozory,
- uszy,
- serca,
- nerka,
- pęcherze wieprzowe do napełnienia
- krew surowa, płynna
Bez głowizny, jak biały.
Przyprawy:
- majeranek
- pieprz
- peklosól i sól
- kolendra
- czosnek
Ilośc przypraw uzależniona od samku i gustów. Przyprawy i sól dodajemy na smak.
Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na suho 17g peklosoli na kg. Skóry nacieramy solą. Odstawiamy na 48h. Żołądki należy dobrze zasolić i przechowywać w lodówce. Ozory sparzyć i obrać ze skóryi zapeklować razem z pozostałym mięsem.
Następnie wszystkie rodzaje mięsa obmyć, włożyć do garnka i gotować ok 2h do stanu miękkości razem ze skórami.
Po wystygnięciu mięso pokroic w kostkę:
a gotowane skórki zemleć na sitku 4mm:
Włożyć wszystkie rodzaje mięsa do dużej miski i wymieszać. Można dodać wywaru z gotowania, aby masa miała odpowiednią lepkość i kleistość. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Do wymieszanej masy dolac ok 250ml krwi, aby uzyskać odpowiedni kolor i wymieszać cały farsz:
Wypłukać dobrze żołądki wieprzowe. Odwrócić stroną zewnętrzną do wewnątrz. Zawiązać przędzą jeden otwór i przez drugi napełnić farszem. Zawiązać.
Następnie włożyć do garnka z wodą o temp ok 75stopni i parzyć do osiągnięcia wewnątrz temp ok 70 stopni.
Po parzeniu wyjąć i gorące włożyć pomiędzy dwie deski do krojenia i obciążyć np. garnkiem z wodą i pozostawić do wystygnięcia, celem sprasowania lub można zrobić jak poniżej:
Po ostygnięciu schłodzić w lodówce.
Smacznego
wtorek, 15 czerwca 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/06/Salceson-krwisty.html