Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Rolada lazdijajska
Mielonka z dzika parzona »
Salceson krwisty
To ten z lewej. Z prawej biały.Bardzo prosty w wykonaniu.Surowce:- nóżki wieprzowe,-
golonki wieprzowe,- podgardle- skórki,- ozory,- uszy,-
serca,- nerka,- pęcherze wieprzowe do napełnienia- krew surowa, płynnaBez głowizny, jak biały.
Przyprawy:-
majeranek-
pieprz- peklosól i
sól-
kolendra-
czosnekIlośc przypraw uzależniona od samku i gustów.
Przyprawy i
sól dodajemy na smak.Wszystkie rodzaje
mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na suho 17g peklosoli na kg. Skóry nacieramy
solą. Odstawiamy na 48h. Żołądki należy dobrze zasolić i przechowywać w lodówce. Ozory sparzyć i obrać ze skóryi zapeklować razem z pozostałym
mięsem.Następnie wszystkie rodzaje
mięsa obmyć, włożyć do garnka i gotować ok 2h do stanu miękkości razem ze skórami.Po wystygnięciu
mięso pokroic w kostkę:
a gotowane skórki zemleć na sitku 4mm:
Włożyć wszystkie rodzaje
mięsa do dużej miski i wymieszać. Można dodać
wywaru z gotowania, aby masa miała odpowiednią lepkość i kleistość. Dodać
przyprawy i dokładnie wymieszać.
Do wymieszanej masy dolac ok 250ml
krwi, aby uzyskać odpowiedni kolor i wymieszać cały farsz:
Wypłukać dobrze żołądki wieprzowe. Odwrócić stroną zewnętrzną do wewnątrz. Zawiązać przędzą jeden otwór i przez drugi napełnić farszem. Zawiązać.Następnie włożyć do garnka z
wodą o temp ok 75stopni i parzyć do osiągnięcia wewnątrz temp ok 70 stopni.
Po parzeniu wyjąć i gorące włożyć pomiędzy dwie deski do krojenia i obciążyć np. garnkiem z
wodą i pozostawić do wystygnięcia, celem sprasowania lub można zrobić jak poniżej:
Po ostygnięciu schłodzić w lodówce.
Smacznegowtorek, 15 czerwca 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter