Wykonanie
Ciasto "Raffaello" bez pieczenia to przepyszna, "bezpiekarnikowa" wersja popularnego
kokosowo -
migdałowego wypieku zainspirowanego znanymi pralinkami. "Raffaello" to ciasto na bazie
herbatników przełożone budyniowymi kremami:
kokosowym i
migdałowym oraz oblane delikatną polewą z
białej czekolady. Jest ono proste w przygotowaniu, szybkie i przede wszystkim przepyszne...
ok. 300 g
herbatników (po 5 g każdy)100 g
wiórków kokosowych75 g
migdałówmasa:500 ml
mlekabudyń śmietankowyłyżka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukrużółtko125 g
masłacukier waniliowypolewa:75 g
białej czekolady40 g
masłałyżka
mlekałyżka
malibu (lub zastąpić kolejną łyżką
mleka)100 g
cukru pudrudodatkowe ok. 50g
wiórków kokosowych na posypanie wierzchu (opcjonalnie)Masa:Do miski odlać ok. pół szklanki
mleka i dodać
budyń oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę
mleka zagotować wraz z
cukrami i dodać rozrobiony
budyń. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy - ostudzić.
Masło zmiksować wraz z
żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Następnie podzielić masę na dwie części (jedna ok. 1/3 a druga 2/3). Do mniejszej części dodajemy drobno pokrojone
migdały, a do większej wrzucamy
wiórki kokosowe - dokładnie mieszamy.
Formę (ok. 20x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwsza warstwę
herbatników. Następnie wykładamy połowę masy z
kokosem, znów przykrywamy
herbatnikami, smarujemy masą z
migdałami, wykładamy
herbatniki, smarujemy pozostałą masą
kokosową i na nią znów układamy
herbatniki.
Czekoladę,
masło i
mleko rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy
cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.