ßßß Cookit - przepis na raffaello na herbatnikach

raffaello na herbatnikach

nazwa

Wykonanie

Pewnie po trzech dniach świętowania wszyscy mają już dosyć obżarstwa i nikt nie myśli o słodyczach. Dziś chciałabym jednak podzielić się przepisem na jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia - ja przygotowałam je na święta, ale sprawdzi się na każdą okazję, o ile lubimy kokos i migdały:) Z jego przygotowaniem nie powinno być najmniejszego problemu, możemy również zmniejszyć ilość podanego masła do kostki. Niestety w świątecznym ferworze zapomniałam zrobić zdjęcia ciasta w przekroju, nie pamiętam też skąd pochodzi oryginalny przepis. Smacznego:)
1 i 1/2 kostki masła,
duża paczka wiórków kokosowych,
paczka migdałów w płatkach,
3 żółtka,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
3 płaskie łyżki mąki pszennej,
3/4 litra mleka ,
szklanka cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
8-9 paczek herbatników (na 4 warstwy) - można tez użyć krakersów
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę; dodać szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, utrzeć. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszając utartą masę (dobrze jest na chwilkę zdjąć mleko z gazu, wmieszać masę trzepaczką i znów postawić na gaz). Gotować, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń, wystudzić. Zmiksować masło z wystudzonym budyniem, dodać 2/3 paczki wiórków kokosowych. Na blaszce przekładać warstwę herbatników masą (ja układam ciastka na zmianę poziomo i pionowo; gdyby herbatniki nie pasowały ściśle do ścianek blaszki, można kilka połamać lub przyciąć i uzupełnić przerwę). Na wierzchu posypać resztą wiórków i płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, aż ciastka zmiękną.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/12/raffaello-na-herbatnikach.html