Wykonanie
Pewnie po
trzech dniach świętowania wszyscy mają już dosyć obżarstwa i nikt nie myśli o słodyczach. Dziś chciałabym jednak podzielić się przepisem na jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia - ja przygotowałam je na święta, ale sprawdzi się na każdą okazję, o ile lubimy
kokos i
migdały:) Z jego przygotowaniem nie powinno być najmniejszego problemu, możemy również zmniejszyć ilość podanego
masła do kostki. Niestety w świątecznym ferworze zapomniałam zrobić zdjęcia ciasta w przekroju, nie pamiętam też skąd pochodzi oryginalny przepis. Smacznego:)1 i 1/2 kostki
masła,duża paczka
wiórków kokosowych,paczka
migdałów w płatkach,3
żółtka,3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej,3 płaskie łyżki
mąki pszennej,3/4 litra
mleka ,szklanka
cukru,opakowanie
cukru waniliowego,8-9 paczek
herbatników (na 4 warstwy) - można tez użyć
krakersówŻółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę; dodać szklankę
mleka,
mąkę ziemniaczaną i pszenną, utrzeć. Pozostałe
mleko zagotować. Do gotującego się
mleka wlać mieszając utartą masę (dobrze jest na chwilkę zdjąć
mleko z gazu, wmieszać masę trzepaczką i znów postawić na gaz). Gotować, cały czas mieszając, aż
zrobi się
budyń, wystudzić. Zmiksować
masło z wystudzonym
budyniem, dodać 2/3 paczki
wiórków kokosowych. Na blaszce przekładać warstwę
herbatników masą (ja układam
ciastka na zmianę poziomo i pionowo; gdyby
herbatniki nie pasowały ściśle do ścianek blaszki, można kilka połamać lub przyciąć i uzupełnić przerwę). Na wierzchu posypać resztą wiórków i
płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, aż
ciastka zmiękną.