Wykonanie
Łazanki z
cukinią i
pieczarkami to kolejny pomysł na wykorzystanie wartościowego i bogatego w składniki odżywcze
kabaczka, który staje się coraz bardziej docenianym, a wręcz modnym warzywem na naszych stołach. Łazanki w takim połączeniu smakują wyśmienicie, a przy tym są z pewnością zdrowsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne. Godne polecenia.
400 g
makaronu "łazanki"farsz:duża
cebula4 ząbki
czosnku250 g
pieczarek500 g
cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu)
sól,
pieprz,
bazylia w proszku
masłoObraną ze skórki i miąższu
cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z
pieczarkami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony
czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy
pieczarki, a po ok. 4 minutach
cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem i
bazylią.
Makaron "łazanki" gotujemy w osolonym wrzątku (możemy do gotującej
wody dodać ok. 2 łyżki
oleju - wtedy
makaron nie powinien się posklejać).Ugotowany
makaron dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy.Podajemy posypane świeżo zmielonym
pieprzem.