Wykonanie
Szybkie danie, a jakie pyszne... <3Do dzieła! :)Składniki:2
cebule1
papryka1
cukinia2 ząbki
czosnku300 g
pieczarek2 szklanki (400ml) białego,
wytrawnego wina3 garści ugotowanego
makaronu pełnoziarnistego
pietruszka1 łyzka
masła2 łyżki oleju/oliwy
sólpieprzzioła prowansalskiePrzygotowanie:Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem wszystkie warzywa.Kroimy w większą kostkę
paprykę,
cukinię,
pieczarki, a w drobną
cebulę i
czosnek.Rozgrzewamy patelnię (dużą) z
olejem.Podsmażamy
cebulę z
czosnkiem do zeszklenia się - około 2 minuty. Podsmażoną
cebulę przekładamy do miski.Następnie na tej samej patelni smażymy
pieczarki,
paprykę i
cukinię. Lekko solimy.Czekamy aż
pieczarki zaczną puszczać
wodę, dodajemy
cebulę z
czosnkiem.Wlewamy
wino.Zmniejszamy ogień na średni. Od czasu do czasu mieszamy warzywa, nadmiar płynu musi odparować - około 15-20 minut.Dodajemy
masło, przyprawiamy do smaku.Na koniec dodajemy
makaron, pokrojoną
pietruszkę i wszystko mieszamy.Podajemy, możemy jeszcze dodać
starty ser.Smacznego! :D