Wykonanie
Tradycyjny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno z
galaretką i naszymi ulubionymi
owocami. Deser idealny na letnie dni, ciasto bez pieczenia dzięki
czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi
owocami* i smakiem
galaretki.
250 ml
śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie
twarogu (temp. pokojowa)60 ml
mleka4 łyżki
cukru pudru (lub więcej)3 płaskie łyżki
żelatynydowolna
galaretka (u mnie truskawkowa)ok. 300 g dowolnych
owoców (u mnie
truskawki)
biszkopty + niewielka ilość
mlekaGalaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy.Do ciepłego
mleka wrzucamy
żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy**.Kremówkę ubijamy na sztywno***, wsypujemy
cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce
twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy
mleko z
żelatyną.Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy
masłem. Dno wykładamy namoczonymi w
mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia.Następnie wierzch ciasta dekorujemy
owocami i zalewamy tężejącą
galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z
bitą śmietaną.*pamiętajmy, że
galaretka nie tężeje w połączeniu z
owocami kiwi,
mango i
ananasa, jednak aby jej to umożliwić wymienione
owoce należy przez chwilę namoczyć we wrzątku**
żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne - gdy
żelatyna będzie za ciepła może się ściąć pod wpływem zimnej
śmietanki***nie za długo ponieważ może wytrącić się
masło