Wykonanie
Szybki do przygotowania, dosłownie kilkuskładnikowy sernik bez pieczenia. Masa serowa to
twarożek ze słodzonym
mlekiem skondensowanym, do tego Wasza ulubiona
galaretka np. w kolorze czerwonym. W
galaretce można 'utopić' sporo zamrożonych
owoców -
truskawki,
maliny,
porzeczki. Im
owoce bardziej kwaśne, tym lepiej - zrównoważą
słodycz masy serowej. Polecam :-).Składniki:350 g
twarogu trzykrotnie zmielonego1 puszka
mleka skondensowanego, słodzonego (400 g)1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii1 łyżka
żelatyny + 1/5 szklanki gorącej
wody2 opakowania
galaretki (malinowej, truskawkowej, wiśniowej) rozpuszczone w 3 szklankach
wody*dowolne czerwone
owoce (opcjonalnie)250 ml
śmietany kremówki + 2 łyżeczki
cukru pudruSkładniki, za wyjątkiem
śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiksować z
mlekiem skondensowanym i
wanilią na gładką, bezgrudkową masę.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/5 szklanki gorącej
wody. Dodać do niej kilka łyżek masy serowej, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Całość przelać do masy serowej i zmiksować.Formę
serce o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spód wylać masę
serową, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.W międzyczasie przygotować
galaretki, rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej
wody (czyli w 1 szklance mniej niż zaleca przepis na ich opakowaniu). Ostudzić.Na zastygniętą masę
serową wyłożyć dowolne
owoce (mogą być mrożone**), wylać ostudzoną
galaretkę. Schłodzić do momentu zastygnięcia
galaretki.Udekorować
śmietaną kremówką ubitą z dodatkiem 2 łyżeczek
cukru pudru (
cukier dodajemy na sam koniec ubijania).* 1 opakowanie
galaretki = 75 g* należy pamiętać, że
owoce mrożone będą raczej pływały u wierzchu
galaretki, niż w niej tonęłySmacznego :-).