Wykonanie
Wiosna, lato jest takim okresem, że o wiele częściej zjadamy serniki na zimno. Mamy dostęp do świeżych owców a w połączeniu ze zimnym
serkiem w tym czasie jest wyśmienite. Jak co niedziele staram się zrobić coś słodkiego jak zobaczyłam w sklepie świeże
maliny od razu pomyślałam o serniczkach na zimno. Bardzo lubię tworzyć smaki tak, aby były różne struktury i tak też zrobiłam tym razem. Na dnie pucharka zrobiłam warstwę
czekoladową i chrupiącą, masa serowa zimna i delikatna do tego świeże kwaskowe
owoce i słodka galareta . Zrobiłam je dla odmiany w pucharkach, wizualnie bardzo ładnie to wygląda :) Do tego
serek homogenizowany zrobiłam domowym sposobem
pisałam o tym ( tu klik )
SKŁADNIKI: ( porcja na ok 7 dużych pucharków)500 g
serka waniliowego (użyłam domowego
serka klik jak go zrobić )300 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru3 łyżki
żelatyny100 gram
płatków kukurydzianych1 nutella 230 gram1
galaretkę (użyłam pomarańczowej)
owoce - użyłam 1 duże opakowanie
malinSPOSÓB WYKONANIA :-
galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej
wody - odstawiam do lekkiego stężenia-
żelatynę rozpuszczam w 7-8 łyżkach gorącej
wody- w misce mieszam nutelle z
płatkami kukurydzianymi (
płatki super chrupią gdy się do nich dostanie w pucharku) po czym układam ich na dnie pucharka- ubijam
śmietanę pod koniec ubijania dodaję
cukier puder i powoli zaczynam dodawać po łyżce
serka i
żelatyny zmniejszając obroty miksera- tak przygotowaną masę dodaję do pucharków i odstawiam do lodówki na ok 20-30 minut- po tym czasie układam na
serku owoce i zalewam już gęstniejącą
galaretka odstawiam ponownie do stężenia
galaretki- szybki i prosty sposób na wspaniały deser w wieloma strukturami :)
Smacznego