Wykonanie
Mocno
owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi
jagodami i
malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika.
250 ml
śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie
twarogu (temp. pokojowa)60 ml
mleka5 łyżek
cukru pudru3 płaskie łyżki
żelatynydowolna
czerwona galaretka (u mnie o smaku
owoców leśnych)100 g
malin100 g
jagód+
owoce na dekorację
biszkopty + niewielka ilość
mlekaGalaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy.Do ciepłego
mleka wrzucamy
żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy*.Kremówkę ubijamy na sztywno**, dodajemy
cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce
twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy
mleko z
żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wrzucamy
maliny, do drugiej
jagody.
Chwilę miksujemy do połączenia składników. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy
masłem. Dno wykładamy namoczonymi w
mleku biszkoptami.
Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę
malinową i znów umieszczamy w lodówce.
Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy
owocami i zalewamy tężejącą
galaretkę. Chłodzimy.Gotowy deser możemy podać z
bitą śmietaną.*
żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne - gdy
żelatyna będzie za ciepła może się ściąć pod wpływem zimnej
śmietanki**nie za długo ponieważ może wytrącić się
masło