Wykonanie
puszka
mleka skondensowanego słodzonego200 ml
mleka2 czubate łyżeczki
żelatyny2
czerwone galaretki150 ml
śmietany kremówkidowolne
owoce* (użyłam
owoców leśnych)
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy.Do pucharków wlewamy część
galaretki, umieszczamy ją w lodówce, a resztę pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby jej reszta stężała dużo później.
Mleko mieszamy z
żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy (nie gotujemy!).Następnie dodajemy
mleko skondensowane i dokładnie mieszamy - studzimy.
Bo zastygnięciu
galaretki, do pucharków wlewamy połowę przygotowanego
mleka, a po jego stężeniu wlewamy pozostałą część
galaretki i tak powtarzamy tę czynność w zależności od ilości warstw jakie chcemy uzyskać. Ostatnią warstwą powinna być
galaretka w której zatapiamy
owoce.Do dekoracji użyłam
bitą śmietanę i wisienki koktajlowe.*należy pamiętać, że surowe
owoce ananasa, czy
kiwi uniemożliwiają stężenie
galaretki, dlatego nie zaleca się łączenia ich z
żelatyną