Wykonanie
Kiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję tęczowy torcik z
galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom.
Składniki:450 ml
mleka45 g
żelatynygalaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z
owoców leśnychKażdą
galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej
wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę namaczamy w zimnym
mleku. Gdy
żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia i studzimy. Jeśli masa
mleczna za szybko stężałaby, należy ją umieścić w misce z ciepłą
wodą.Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy je 70 ml masy
mlecznej i schładzamy w lodówce. Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej
galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. Na przemian wylewamy masę
mleczną i
galaretkę. Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy w lodówce.Smacznego!