ßßß Cookit - przepis na Tęczowy torcik z galaretek

Tęczowy torcik z galaretek

nazwa

Wykonanie

Kiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom.
Składniki:
450 ml mleka
45 g żelatyny
galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia i studzimy. Jeśli masa mleczna za szybko stężałaby, należy ją umieścić w misce z ciepłą wodą.
Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej i schładzamy w lodówce. Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę. Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/08/teczowy-torcik-z-galaretek.html