Wykonanie
Dzisiaj coś słodkiego, pysznego zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Przepis mam od znajomej brytyjki :)Składniki:
3 opakowania
galaretek w różnych kolorach533g
mleka słodzonego skondensowanego5 łyżeczek
żelatyny240 ml
wodyPrzygotowanie:
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu z tym, że należy zmniejszyć ilość
wody o połowę (np. zamiast 500ml
wody użyć 250ml
wody na 1
galaretkę). Odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kwadraty. Wszystkie kwadraciki dokładnie wymieszać.Do miseczki wlać 100ml
wody, wsypać
żelatynę i rozpuścić ją w kąpieli
wodnej. Nie dopuścić do zagotowania. Całkowicie rozpuszczoną
żelatynę mieszamy w pozostałych 140ml
wody.
Mleko skondensowane przekładamy do dużego naczynia, mieszamy z rozcieńczoną
żelatyną.Blaszkę ( u mnie była to tortownica) wykładamy dokładnie folią spożywczą. Wymieszane
galaretki przekładamy na blaszkę, wlewamy delikatnie
mleko i schładzamy ok 4-5 godzin ( a najlepiej na całą noc) w lodówce.Smacznego!