Wykonanie
Oprócz
lodów z
bitą śmietaną i panna cotty to chyba najprostszy deser/ciasto świata. Doskonały na upalne dni, bo zimny, ale również świetny na inne okazje, bo prosty. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut, a reszta to tylko czekanie aż masa serowa się schłodzi.Na tortownicę o średnicy 21 cm potrzebujecie:350 g
twarogu sernikowego250 ml
śmietany 30 %
cukier waniliowy3 łyżki
żelatyny1/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru pudru1 koszyczek
malin1 koszyczek
jeżynopakowanie
galaretki, najlepiej w kolorze czerwonym
biszkopty na spód
Najwygodniej zacząć ciasto od przygotowania
galaretki, którą najlepiej rozpuścić w 400 ml
wody. W dalszej kolejności na spód tortownicy układamy gotowe biszkopciki oraz
jeżyny.
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy
ser,
cukier i
cukier waniliowy.
Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej
wody, a jak spęcznieje zalewamy gorącym
mlekiem i dokładnie mieszamy. Najlepiej nie wlewać gorącej
żelatyny do masy, więc czekamy aż trochę wystygnie i dopiero wlewamy do masy serowej. Wszystko dokładnie miksujemy i wylewamy na przygotowany spód.
Możemy masę włożyć na chwilę do lodówki żeby trochę stężała. Po chwili możemy już układać
maliny na warstwie
sera.Na sam koniec wylewamy na ciasto
galaretkę. Najlepiej taką, która zaczyna powoli tężeć.Gotowy sernik wkładamy do lodówki na ok 1h.Czas przygotowania: 15 minut + 1h chłodzenieStopień trudności: ŁatweKoszt: 10 - 20 złotych (w zależności jakich
owoców użyjemy)