Wykonanie
o tej
porze roku zaczynam marzyc o lekkich ciastach. w odstawkę idzie
czekoladai
orzechy, zaczynają królować
galaretki , serniki na zimno i coraz więcej
owoców.i takie jest własnie to ciasto, proste , smaczne lekkie z
galaretką.składniki: (mała blacha kwadratowa ):
biszkopt taki jak w tym przepisiepianka:200 ml
śmietany 30%300 ml
jogurtu brzoskwiniowego1
galaretka brzoskwiniowa2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynyponad to : 1
galaretka smak dowolny ( u mnie
truskawka)ulubione
owoceupiec
biszkopt, wystudzić, zostawić w formie.
galaretkę (
truskawkową) przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.pianka :
galaretkę(
brzoskwiniową) wymieszać z
żelatyną i rozpuścić w 250 ml wrzątku. wystudzić. zimna
galaretkę dokładnie wymieszać z
jogurtem i
cukrem pudrem.
śmietanę ubić dodawać po łyżce do
jogurtu z
galaretka miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą a masa nabierze więcej powietrza. wylać na zimny
biszkopt.włożyć do lodówki na 30 minut. na wierzchu ułożyć
owoce, zalać małą ilością( ok 1/3)
galaretki, ponownie włożyć do lodówki. gdy
galaretka na wierzchu stężeje wylać resztę
galaretki , ponownie włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.smacznego