ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Nutella" (Nutella Cake Nigelli Lawson)

Ciasto "Nutella" (Nutella Cake Nigelli Lawson)

nazwa

Wykonanie

Nutella Cake - ciasto, które fanom kremu Nutella z pewnością nie trzeba wyjątkowo reklamować. Wypiek na bazie orzechów laskowych, czekolady oraz oczywiście Nutelli - proste połączenie smaków, a niemalże idealne. Ciasto mocno czekoladowe, w konsystencji przypominające brownies, jednak zdecydowanie delikatniejsze i bardziej aksamitne w smaku. Polecam - smakuje wyjątkowo.
Ciasto:
6 jajek (osobno białkai żółtka)
125 g masła
400g Nutelli
łyżka rumu (lub innego alkoholu)
100 g zmielonych orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
Polewa:
125 ml śmietanki kremówki 30%
125 g gorzkiej czekolady
łyżka rumu
100 g orzechów laskowych
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy do momentu gdy czekolada całkowicie ostygnie jednak pozostanie nadal płynna.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu miksujemy masło na puszystą masę, dodajemy Nutellę i ciągle mieszając wbijamy po jednym jajku. Następnie dodajemy rum, zmielone orzechy laskowe i wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy (ok. 23 cm). Pieczemy w temperaturze 175-180 stopni ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka".
Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni, następnie odkładamy do wystygnięcia (koniecznie, orzechy nie mogą być ciepłe, ponieważ "spłyną" z ciasta).
Gdy ciasto ostygnie możemy przygotować polewę:
Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), wrzucamy czekoladę, dodajemy rum. Gdy tylko czekolada ulegnie stopieniu ściągamy z ognia i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta i posypujemy orzechami laskowymi.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/07/ciasto-nutella-nutella-cake-nigelli.html