Wykonanie
Czekoladowy biszkopt,
masło orzechowe, karmel,
orzeszki ziemne i
polewa czekoladowa. Fanów tego połączenia, które przywodzi na myśl popularny batonik Snickers długo nie trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta. Polecam, bo smak tego
tortu jest naprawdę wyjątkowy.
Tort
Czekoladowy z Kremem z
Masła Orzechowego, Karmelem i
Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Składniki :
Biszkopt:4
jajka8 łyżek
cukrucukier waniliowy1/2 szklanki
mąki tortowej1 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao50 g startej na małych oczkach
czekolady gorzkiejMasa:500 ml
mleka1/3 szklanki
cukruszklanka
mleka w proszkubudyń śmietankowyłyżka
mąki ziemniaczanej125 g
masła2 łyżki
masła orzechowegoKarmel:2 łyżki
miodu4 łyżek
cukrupłaska łyżeczka
margarynyodrobina
sody200 g
masła orzechowegook. 100 g
orzeszków ziemnychPolewa Czekoladowa:80 g
czekolady gorzkiej40 g
masłaTort
Czekoladowy z Kremem z
Masła Orzechowego, Karmelem i
Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Sposób przygotowania :Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem.
Mąki przesiewamy. Oddzielamy
białka od
żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubijamy
białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy
mąkę tortową, ziemniaczaną,
kakao i z
proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach
czekoladę.
Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Wystudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę
mleka zagotowujemy wraz z
cukrem, a następnie dodajemy
mleko w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy rozrobiony
budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę pod koniec dodając 2 łyżki
masła orzechowego. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Następnie masę dzielimy na dwie części.
Dolny
biszkopt smarujemy cienką warstwą
masła orzechowego i wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta.Ok. 50 g
orzeszków ziemnych (jeśli używamy solonych warto je wcześniej przepłukać w wodzie) drobno siekamy.
W garnku, na małym ogniu podgrzewamy
miód wraz z
cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy łyżeczkę
margaryny, szczyptę
sody i energicznie mieszamy. Na końcu wrzucamy pokrojone orzeszki.Wylewamy na środkowy
biszkopt (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga).Gdy masa karmelowa przestygnie wykładamy na nią pozostały krem budyniowy.Górny krążek ciasta smarujemy
masłem orzechowym i przykrywamy całość.Połamaną
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej razem z
masłem.
Czekoladą polewamy całe ciasto.Wierzch ciasta można ozdobić karmelem z
orzechami, lub samymi
orzechami. W pierwszym przypadku należy przygotować karmel tak samo jak warstwę karmelową. Jednak wtedy, w celu porcjowania ciasta warto posiadać nóż elektryczny, ponieważ tort dość ciężko się kroi - szczególnie jeśli przechowujemy go w lodówce.