Wykonanie
Milky way z przepisu Dorotki, to pierwsze ciasto, które popełniłam zupełnie samodzielnie (ok. 1,5 roku temu). Wprawdzie z przygodami, bo z piekarnika wyciągnęłam z góry spalony, a w środku na wpół płynny
biszkopt, ale część udało mi się odratować i ostatecznie wyszło nie najgorzej. :) Od tego czasu często do niego wracam, chyba z sentymentu ;), czasami, żeby przełamać smak kremu dodaję do środka
wiśnie, czasem przygotowuję klasycznie, obie wersje polecam!Tu w wersji urodzinowo-imprezowej. :)
Składniki na
kakaowy biszkopt:6
jajek3/4 szklanki
cukrupół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao2 łyżki
olejuBiałka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania
cukier, a następnie
żółtka. Dodać
olej i dalej miksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia).Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka.Składniki na masę:pół szklanki
mleka2 szklanki
mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)2/3 szklanki
cukru350 g
masła16 g
cukru waniliowegoMleko (zwykłe) zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Ostudzić.
Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone
mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane
mleko w proszku i ucierać do gładkości.Ostudzony
biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.Składniki na
polewę czekoladową:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady100 g
masłaMasło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (
masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.Smacznego!