Wykonanie
Ciasto "Snickers" to deser stworzony na wzór popularnego batonika o tej samej nazwie. Ciasto "Snickers" to połączenie
mleczno-orzechowej, budyniowej masy z karmelem,
masłem orzechowym oraz
czekoladową polewą posypaną
orzeszkami ziemnymi. Fanów popularnego batonika Snickers długo nie trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta, tym bardziej, że przygotujemy je bez pieczenia.ok. 300-350 g
herbatników kakaowych (miękkich, jeden - 5 g)Masa:500 ml
mleka1/3 szklanki
cukruszklanka
mleka w proszkubudyń śmietankowyłyżka
mąki ziemniaczanej125 g
masła2 łyżki
masła orzechowegoKarmel:2 łyżki
miodu4 łyżek
cukrupłaska łyżeczka
margarynyodrobina
sody200 g
masła orzechowegook. 60 g
orzeszków ziemnych (do karmelu)
Polewa Czekoladowa:80 g
czekolady gorzkiej80 ml
śmietanki kremówki 30%ok. 100 g
orzeszków ziemnych (do posypania wierzchu)Formę (ok. 20x28 cm) wykładamy pergaminem. Wykładamy pierwszą warstwę
herbatników.Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę
mleka zagotowujemy wraz z
cukrem, a następnie dodajemy
mleko w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy rozrobiony
budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę pod koniec dodając ok. 3 łyżki
masła orzechowego. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Następnie masę dzielimy na dwie części.Jed n ą z nich wykładamy na pierwsza warstwę
herbatników - wygładzamy, a następnie znów układamy
herbatniki.
Ok. 60 g
orzeszków ziemnych (jeśli używamy solonych warto je wcześniej przepłukać w wodzie) drobno siekamy.Karmel:W garnku, na małym ogniu podgrzewamy
miód wraz z
cukrem do całkowitego rozpuszczenia (niezbyt długo - jedynie do rozpuszczenia
cukru - inaczej karmel po zastygnięciu będzie zbyt "twardy").Następnie ściągamy z ognia, dodajemy łyżeczkę
margaryny, szczyptę
sody i energicznie mieszamy. Na końcu wrzucamy pokrojone orzeszki. Karmel w ylewamy na
herbatniki (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga).Gdy warstwa karmelowa przestygnie delikatnie smarujemy ją
masłem orzechowym, a następnie układamy kolejną warstwę
herbatników i pozostały krem budyniowy.Wszystko przykrywamy
herbatnikami.
Polewa Czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy drobno połamaną
czekoladę. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej konsystencji.
Czekoladą polewamy ciasto i posypujemy siekanymi
orzeszkami ziemnymi.