ßßß Cookit - przepis na 3bit

3bit

nazwa

Wykonanie

To ciasto pojawiało się już na wielu blogach. Jednak zachęciła mnie do jego zrobienia moja teściowa. To znaczy pierwszy raz jadłam je u niej. Od tamtego czasu co wizyta to je robimy. Tym razem do "pieczenia" włączyła się też moja córcia.
Składniki:
6 małych opakowań petitków lub 1-2 duże
masa krówkowa 500 ml
masa karpatkowa ( 1 budyń śmietankowy i 1,5 szklanki mleka, ½ szklanki cukru, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej i 1 płaska łyżka mąki pszennej )
1 masło
½ litra śmietany kremówki 36 %
2 opakowania śmietan fixu
gorzka czekolada
Wykonanie:
Prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie wyłożyć jedną warstwę herbatników, na ciasteczkach rozsmarować masę krówkową. Na masie wyłożyć drugą warstwę herbatników. Przygotować masę karpatkową: proszek budyniowy mieszamy z mąkami i mieszamy z około 0.5 szklanki zimnego mleka. Zagotować resztę mleka i jak będzie się już prawie gotować dodać cukier. Następnie wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować mieszając. Przestudzić. Utrzeć margarynę/masło i dodawać po 1 łyżce budyniu cały czas ucierając. Gotową masę karpatkową wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą ciasteczek. Ubić śmietanę a pod koniec ubijania dodać śmietan fixy (nie dodajemy cukru). Ubitą śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników. Posypać utartą gorzką czekoladą. Schłodzić.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/10/3bit.html