Wykonanie
To ciasto pojawiało się już na wielu blogach. Jednak zachęciła mnie do jego zrobienia moja teściowa. To znaczy pierwszy raz
jadłam je u niej. Od tamtego czasu co wizyta to je robimy. Tym razem do "pieczenia" włączyła się też moja córcia.
Składniki:6 małych opakowań petitków lub 1-2 dużemasa krówkowa 500 mlmasa karpatkowa ( 1
budyń śmietankowy i 1,5 szklanki
mleka, ½ szklanki
cukru, 1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej i 1 płaska łyżka
mąki pszennej )1
masło½ litra
śmietany kremówki 36 %2 opakowania
śmietan fixugorzka czekoladaWykonanie:Prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie wyłożyć jedną warstwę
herbatników, na ciasteczkach rozsmarować masę
krówkową. Na
masie wyłożyć drugą warstwę
herbatników. Przygotować masę karpatkową: proszek budyniowy mieszamy z
mąkami i mieszamy z około 0.5 szklanki zimnego
mleka. Zagotować resztę
mleka i jak będzie się już prawie gotować dodać
cukier. Następnie wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować mieszając. Przestudzić. Utrzeć margarynę/masło i dodawać po 1 łyżce budyniu cały czas ucierając. Gotową masę karpatkową wyłożyć na
herbatniki. Przykryć kolejną warstwą
ciasteczek. Ubić
śmietanę a pod koniec ubijania dodać
śmietan fixy (nie dodajemy
cukru). Ubitą
śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę
herbatników. Posypać utartą
gorzką czekoladą. Schłodzić.