Wykonanie
Kiedy moja teściowa zaczęła przygotowywać to ciasto podrzuciłam pomysł dodania
truskawek. W końcu sezon to sezon, a połączenie masy budyniowej, kremówki,
czekolady i
truskawek musi smakować. Okazało się, że nie dość, że smakuje wspaniale, to jeszcze świetnie wygląda. W sam raz na ciepłe dni.
Składniki (na blachę 20x30 cm lub podobną):6 małych opakowań petitków lub 1-2 dużemasa krówkowa 500 mlmasa karpatkowa ( 1
budyń śmietankowy i 1,5 szklanki
mleka, ½ szklanki
cukru, 1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej i 1 płaska łyżka
mąki pszennej )1
margaryna lub
masło½ litra
śmietany kremówki 36 %kilkanaście
truskawekgorzka czekoladaWykonanie:Prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie wyłożyć jedną warstwę
herbatników, na ciasteczkach rozsmarować masę
krówkową. Na
masie wyłożyć drugą warstwę
herbatników. Przygotować masę karpatkową: proszek budyniowy mieszamy z
mąkami i mieszamy z około 0.5 szklanki zimnego
mleka. Zagotować resztę
mleka i jak będzie się już prawie gotować dodać
cukier. Następnie wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować mieszając. Przestudzić. Utrzeć margarynę/masło i dodawać po 1 łyżce budyniu cały czas ucierając. Gotową masę karpatkową wyłożyć na
herbatniki. Przykryć kolejną warstwą
ciasteczek. Ubić
śmietanę. Ubitą
śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę
herbatników. Ułożyć połówki
truskawek. Posypać utartą
gorzką czekoladą. Schłodzić.