ßßß Cookit - przepis na 18. 3 bit z ajerkoniakiem

18. 3 bit z ajerkoniakiem

nazwa

Wykonanie

Ciasta pepitki (bebe) – ok. 70-80 ciastek (zależy od wielkości ciastek)
Masa kajmakowa
3 szklanki mleka
2 szklanki cukru
3 łyżki masła
Masa budyniowa
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mączki ziemniaczanej
200 g . margaryny lub masła
Masa śmietanowa
½ litra kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
150 ml ajerkoniaku
Cienka masa wykończeniowa
50 ml ajerkoniaku
1 płaska łyżeczka żelatyny
Przygotować blaszkę średniej wielkości, najlepiej użyć takiej o regulowanych bokach, którą z łatwością można dopasować do ciastek, których nie musimy docinać, później blaszkę łatwo można wyjąć z ciasta. Tak więc pierwsza warstwa ciasta do ciastka.
Przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając cukier z mlekiem ok. 3 godzin, aż nabierze złotego koloru. Przed wylaniem na ciastka, proponuję aby 1 łyżkę masy włożyć na 5 minut do zamrażarki, w ten sposób sprawdzimy czy masa jest odpowiednio gęsta. Gotując masę nie możemy doprowadzić do tego, aby zaczęła się gotować, zanim cukier się nie rozpuści, gdyż grozi to scukrzeniem masy. Gdy masa będzie gotowa, to dodajemy masło, mieszamy i wylewamy na ciastka. Na to układamy drugą warstwę ciastek.
Przygotowujemy masę budyniową: gotujemy 1 ½ szklanki mleka z cukrem. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy obie mąki, które wlewamy do gotującego się mleka. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną na masę, którą rozprowadzamy na ciastkach. Na to układamy czwartą warstwę ciastek.
Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z ajerkoniakiem. Masę tą cienko polewamy ciasto.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2012/12/3-bit-z-ajerkoniakiem.html