Wykonanie
Ciasta pepitki (
bebe) – ok. 70-80
ciastek (zależy od wielkości
ciastek)Masa kajmakowa3 szklanki
mleka2 szklanki
cukru3 łyżki
masłaMasa budyniowa2 szklanki
mleka2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mączki ziemniaczanej200 g .
margaryny lub
masłaMasa śmietanowa½ litra
kremówki 30%2 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatyny150 ml
ajerkoniakuCienka masa wykończeniowa50 ml
ajerkoniaku1 płaska łyżeczka
żelatynyPrzygotować blaszkę średniej wielkości, najlepiej użyć takiej o regulowanych bokach, którą z łatwością można dopasować do
ciastek, których nie musimy docinać, później blaszkę łatwo można wyjąć z ciasta. Tak więc pierwsza warstwa ciasta do
ciastka.Przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając
cukier z
mlekiem ok. 3 godzin, aż nabierze złotego koloru. Przed wylaniem na
ciastka, proponuję aby 1 łyżkę masy włożyć na 5 minut do zamrażarki, w ten sposób sprawdzimy czy masa jest odpowiednio gęsta. Gotując masę nie możemy doprowadzić do tego, aby zaczęła się gotować, zanim
cukier się nie rozpuści, gdyż grozi to scukrzeniem masy. Gdy masa będzie gotowa, to dodajemy
masło, mieszamy i wylewamy na
ciastka. Na to układamy drugą warstwę
ciastek.Przygotowujemy masę budyniową: gotujemy 1 ½ szklanki
mleka z
cukrem. W pozostałej ilości
mleka rozprowadzamy obie
mąki, które wlewamy do gotującego się
mleka. Wystudzony
budyń ucieramy z
margaryną na masę, którą rozprowadzamy na ciastkach. Na to układamy czwartą warstwę
ciastek.
Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do
ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z
cukrem i dodajemy tężejący
ajerkoniak z
żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z
ajerkoniakiem. Masę tą cienko polewamy ciasto.