ßßß Cookit - przepis na migdałowiec na krakersach

migdałowiec na krakersach

nazwa

Wykonanie

Szybkie i łatwe ciasto, przygotujemy je w kwadrans. Nie za słodkie, słodycz przełamują słone krakersy. W połączeniu z migdałami, tworzą przyjemnie chrupiącą całość. Ciasto jest bardzo podzielne. Przepis pochodzi z Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji.
Składniki:
foremka 24*24 cm na krem budyniowy:
1 litr mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki cukru
250 g masła
dodatkowo:
1,5 paczki krakersów
1 puszka masy kajmakowej
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
100 g płatków migdałowych
Połowę mleka wymieszać z jajkiem, mąką, budyniem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Mieszając wlać mleko z mąką i gotować około 3-4 minut, aż powstanie gęsty budyń. Przestudzić.
Foremkę wyłożyć papierem. Rozłożyć warstwę krakersów. Posmarować je kajmakiem i przykryć drugą warstwą krakersów. Wyłożyć przestudzony budyń i przykryć resztą krakersów. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na krakersy i posypać migdałami. Odstawić najlepiej na noc.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/migdaowiec-na-krakersach.html