ßßß
Cookit - przepis na Ciasto kawowo-adwokatowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto kawowo-adwokatowe
Składniki
Jajko
Cukier
Mąka
Kakao
Mleko
Kawa rozpuszczalna
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Masło
Śmietana kremówka
Adwokat
Żelatyna
Cukier puder
Czekolada gorzka
Wykonanie
Pyszne ciasto
kawowo
–
adwokatowe
na spodzie z ciemnego, delikatnego
biszkoptu
. Po
serii
ciast z
owocami
zatęskniłam za
ciastem
z masą. Uwielbiam zapach i smak
kawy
w cieście więc pomyślałam o lekkim cieście
kawowym
i tak oto powstało ciasto
kawowo
–
adwokatowe
, w
skrócie
„kawuś”.Zapraszam !!
KawuśSkładnikiCiasto:3 duże
jaja
4 łyżki
cukru
½ szklanki
mąki
tortowej¼ szklanki
kakao
Masa kawowa:500 ml
mleka
4 łyżki
cukru
2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
3 łyżki
mąki pszennej
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
25dag
masła
Masa adwokatowa:500 ml
śmietanki 30%
½ szklanki
adwokata
4 łyżeczki
żelatyny
2 łyżki
cukru pudru
Upiec
biszkopt
:
białka
ubić z
cukrem
, dodać
żółtka
– dalej ubijać – do wytworzenia pęcherzyków powietrza.
Mąkę
wymieszać z
kakao
i przesiewając partiami dodawać do masy – mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec w blaszce 25×30 w 160C około 30 minut.Masa kawowa: 1,5 szklanki
mleka
zagotować z
cukrami
, w reszcie
mleka
wymieszać
mąki
i
kawę rozpuszczalną
– wlać na gotujące
mleko
i ugotować
budyń
kawowy
.
Budyń
przestudzić.
Masło
zmiksować i partiami dodawać zimny
budyń
.Na ostudzony
biszkopt
wyłożyć masę
kawową
.Masa adwokatowa:
śmietankę
ubić, dodać
cukier puder
.
Żelatynę
namoczyć w 2 łyżkach zimnej
wody
, gdy napęcznieje lekko podgrzać i rozpuścić. Do rozpuszczonej
żelatyny
dodać
adwokat
i taką mieszankę powoli wlewać do
śmietanki
nadal ubijając. Masę
adwokatową
wyłożyć na masę
kawową
, wyrównać.Na wierzch zetrzeć
gorzką czekoladę
.Schłodzić w lodówce około 1 godziny.Życzę smacznego!!
Źródło:
http://kucharzenieedi.pl/ciasto-kawowo-adwokatowe
Przepisy powiązane
Ciasto adwokatowe
Ciasto adwokatowe
Ciasto adwokatowe
Ciasto adwokatowe
Ciasto adwokatowe
Składniki powiązane (0)