ßßß Cookit - przepis na Ciasto kawowo-adwokatowe

Ciasto kawowo-adwokatowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto kawowoadwokatowe na spodzie z ciemnego, delikatnego biszkoptu. Po serii ciast z owocami zatęskniłam za ciastem z masą. Uwielbiam zapach i smak kawy w cieście więc pomyślałam o lekkim cieście kawowym i tak oto powstało ciasto kawowoadwokatowe, w skrócie „kawuś”.
Zapraszam !!
Kawuś
Składniki
Ciasto:
3 duże jaja
4 łyżki cukru
½ szklanki mąki tortowej
¼ szklanki kakao
Masa kawowa:
500 ml mleka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
25dag masła
Masa adwokatowa:
500 ml śmietanki 30%
½ szklanki adwokata
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Upiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka – dalej ubijać – do wytworzenia pęcherzyków powietrza. Mąkę wymieszać z kakao i przesiewając partiami dodawać do masy – mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec w blaszce 25×30 w 160C około 30 minut.
Masa kawowa: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami, w reszcie mleka wymieszać mąki i kawę rozpuszczalną – wlać na gotujące mleko i ugotować budyń kawowy. Budyń przestudzić. Masło zmiksować i partiami dodawać zimny budyń.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę kawową.
Masa adwokatowa: śmietankę ubić, dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje lekko podgrzać i rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać adwokat i taką mieszankę powoli wlewać do śmietanki nadal ubijając. Masę adwokatową wyłożyć na masę kawową, wyrównać.
Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Życzę smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-kawowo-adwokatowe