Wykonanie
Ciasto
adwokatowe -jak sama nazwa
mówi – to ciasto z dodatkiem
adwokata.Bardzo lubię takie ciasto a właściwie to masę, bo to ona jest z dużą ilością
alkoholu. Ciasto jest
czekoladowe, lekko wilgotne i przykryte dwoma masami:
adwokatową oraz
śmietankową.Gorąco polecam!!
czekoladowy spód:2,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru125 g
masła2
jaja1 szklanka
mleka2 łyżki
powidła śliwkowego2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonejmasa adwokatowa:250 ml
adwokata330 ml
śmietanki 30%2 łyżki
żelatyny3 łyżki
cukru pudrumasa śmietankowa:330 ml
śmietanki 30%4 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynydodatkowo:
czekolada gorzkaMasło,
cukier,
jajka utrzeć na puch, dodać
kakao, powidło,
sodę oraz stopniowo przesianą
mąkę i
mleko.Ciasto wyłożyć na blaszkę (25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w temp 170C do suchego patyczka. Ostudzić.Masa adwokatowa:
żelatynę zalać zimną
wodą do zakrycia i odstawić do napęcznienia.
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem. 100 ml
adwokata podgrzać i rozpuścić w nim
żelatynę.
Żelatynę dodać do
śmietanki oraz pozostały
adwokat. Masę wyłożyć na ciasto.Masa śmietankowa:
żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia,
śmietankę ubić z
cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną
żelatynę i wyłożyć na masę
adwokatową.Na wierzch ciasta zetrzeć
czekoladę .Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego!!