ßßß Cookit - przepis na Ciasto adwokatowe

Ciasto adwokatowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto adwokatowe -jak sama nazwa mówi – to ciasto z dodatkiem adwokata.
Bardzo lubię takie ciasto a właściwie to masę, bo to ona jest z dużą ilością alkoholu. Ciasto jest czekoladowe, lekko wilgotne i przykryte dwoma masami: adwokatową oraz śmietankową.
Gorąco polecam!!
czekoladowy spód:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
125 g masła
2 jaja
1 szklanka mleka
2 łyżki powidła śliwkowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
masa adwokatowa:
250 ml adwokata
330 ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
masa śmietankowa:
330 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
czekolada gorzka
Masło, cukier, jajka utrzeć na puch, dodać kakao, powidło, sodę oraz stopniowo przesianą mąkę i mleko.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w temp 170C do suchego patyczka. Ostudzić.
Masa adwokatowa: żelatynę zalać zimną wodą do zakrycia i odstawić do napęcznienia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. 100 ml adwokata podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Żelatynę dodać do śmietanki oraz pozostały adwokat. Masę wyłożyć na ciasto.
Masa śmietankowa: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia, śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i wyłożyć na masę adwokatową.
Na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę .
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-adwokatowe