Wykonanie
Szyszki z
ryżu preparowanego (dmuchanego) to jedne z tych
słodyczy, które przywodzą na myśl lata dziecięce. "Szyszki" sprzedawano na targach, w wesołych miasteczkach, a także w sklepikach szkolnych czy w parkach.Mimo, że ich smak był wyjątkowy to zdecydowanie najlepsze są te domowe i to ich smak głównie zapadł mi w pamięć...Kto lubi
toffi, karmel,
cukierki krówki, masę kajmakową itp. z pewnością pokocha "szyszki" i poczuje, że zostały one stworzonego właśnie dla Niego.
250 g
cukierków krówek250 g
cukierków irysy125 g
margaryny Kasia150 g
ryżu preparowanego (dmuchanego)2 łyżki
kakao (opcjonalnie)
Krówki i Irysy rozpuszczamy na bardzo małym ogniu wraz z pokrojoną
margaryną. Jeżeli chcemy otrzymać
kakaowe szyszki dodajemy 2 łyżki
kakao (możemy również powstałą masę podzielić na dwie części i tylko do jednej z nich dodać ok. łyżkę
kakao).Do całkowicie rozpuszczonych
cukierków wsypujemy
ryż preparowany, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy starając się aby karmel pokrył każde ziarenko
ryżu.Na folie aluminiową wykładamy porcje po ok. 1 czubatej łyżce, a następnie z każdej formujemy kształt szyszki lub kulki. Szyszki szybko zastygają, więc musimy tą czynność robić dość szybko jednocześnie uważając, aby nie poparzyć rąk.