ßßß Cookit - przepis na Szyszki z Ryżu Preparowanego (Dmuchanego)

Szyszki z Ryżu Preparowanego (Dmuchanego)

nazwa

Wykonanie

Szyszki z ryżu preparowanego (dmuchanego) to jedne z tych słodyczy, które przywodzą na myśl lata dziecięce. "Szyszki" sprzedawano na targach, w wesołych miasteczkach, a także w sklepikach szkolnych czy w parkach.
Mimo, że ich smak był wyjątkowy to zdecydowanie najlepsze są te domowe i to ich smak głównie zapadł mi w pamięć...
Kto lubi toffi, karmel, cukierki krówki, masę kajmakową itp. z pewnością pokocha "szyszki" i poczuje, że zostały one stworzonego właśnie dla Niego.
250 g cukierków krówek
250 g cukierków irysy
125 g margaryny Kasia
150 g ryżu preparowanego (dmuchanego)
2 łyżki kakao (opcjonalnie)
Krówki i Irysy rozpuszczamy na bardzo małym ogniu wraz z pokrojoną margaryną. Jeżeli chcemy otrzymać kakaowe szyszki dodajemy 2 łyżki kakao (możemy również powstałą masę podzielić na dwie części i tylko do jednej z nich dodać ok. łyżkę kakao).
Do całkowicie rozpuszczonych cukierków wsypujemy ryż preparowany, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy starając się aby karmel pokrył każde ziarenko ryżu.
Na folie aluminiową wykładamy porcje po ok. 1 czubatej łyżce, a następnie z każdej formujemy kształt szyszki lub kulki. Szyszki szybko zastygają, więc musimy tą czynność robić dość szybko jednocześnie uważając, aby nie poparzyć rąk.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/05/szyszki-z-ryzu-preparowanego-dmuchanego.html