ßßß Cookit - przepis na szyszki krówkowe

szyszki krówkowe

nazwa

Wykonanie

Zabawne, jak smaki z dzieciństwa potrafią być intensywne. W sklepach nie było niczego, a i tak to co mama przygotowała było wyborne, jedyne i taaakie dobre;D
Pamiętam chwile, kiedy na deser był budyń, własnoręcznie zrobione lizaki czy kisiel...najbardziej jednak uwielbiałam szyszki... i ten czas, gdy koleżanki przynosiły do szkoły "po jednej", jak człowiek się rozkoszował smakiem;)
Naszły mnie więc smaki szyszkowe...Przepis, o ile to w ogóle jest przepis, jak zwykle banalny, jednogarnkowy, trochę kaloryczny, ale co tam, więcej ćwiczeń, a jaka radocha ;)
Przygotowanie: 20 minut
Koszt: około 12 zł
Składniki:
23 dkg krówek
pół kostki margaryny Kasia
60 g ryżu preparowanego
2 łyżki kakao gorzkiego
łyżka sezamu
Margarynę i krówki rozpuszczam na jednolitą masę - chwilę to potrwa, więc proponuję nie odchodzić za daleko, bo można przypalić masę.
Kiedy oba składniki są już jednolite, dodaję kakao, mieszam. Dorzucam ryż i sezam, raz jeszcze mieszam dokładnie składniki. Zdejmuję z płyty, od razu formuję szyszki - kulki, najlepiej za pomocą dwóch łyżek. Gotowe.
Odstawiam na bok, najlepiej na pergamin...i jemy;)))
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2012/05/szyszki-krowkowe.html