ßßß Cookit - przepis na Szyszki vel Smocze jaja

Szyszki vel Smocze jaja

nazwa

Wykonanie

Jest w tym coś niesamowitego. Coś, czego nie można dokładnie sprecyzować, ale działa na nas i zmienić tego nie możemy. Są to smaki dzieciństwa. I choć większość z nich dziś jest śmieszna, to sentyment pozostaje i wspomnienia wygrywają z prawdziwymi doznaniami smakowymi.
Tak jest i ze mną. Dlatego, jak widzę w sklepie mleko w proszku, albo słodzone mleko w tubce, to gęba mi się cieszy i ręka jakoś sama podąża w ich stronę. Do tego dochodzi oranżada w proszku, którą jadło się "na surowo" wysypaną na rękę, draże "Korsarz" podjadane na lekcjach pod ławką, czy szyszki przygotowywane z ryżu preparowanego. Te ostatnie goszczą u mnie średnio dwa razy do roku, ku uciesze mego małżonka :)
Składniki na 30 sztuk (wielkości pięści)
100g ryżu preparowanego
200g krówek lub cukierków typu iryski
2 łyżki masła
łyżka kakao (opcjonalnie)
łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)
Cukierki obieramy z papierków i wrzucamy do większego garnka. - Takiego, który pomieści również preparowany ryż.
Do cukierków dodajemy masło i opcjonalnie kakao oraz sezam, aby szyszki nie były zbyt słodkie. Całość podgrzewamy na średnim ogniu często mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Jak masło i cukierki się rozpuszczą to wrzucamy ryż i mieszamy tak długo, aż masa cukierkowa dokładnie go pokryje.
Całość ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, aby nie poparzyć sobie rąk przy formowaniu kształtu.
Dłonie lekko zwilżamy wodą i formujemy z ryżu szyszki.
A teraz zamykamy oczy, szamiemy szyszunie i sięgamy pamięcią do najmłodszych lat...
Ściskam, Andźka!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/10/szyszki-vel-smocze-jaja.html