ßßß Cookit - przepis na Szyszunie z karmeluniem!

Szyszunie z karmeluniem!

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale na widok cukierków krówek przychodzi mi do głowy tylko jeden pomysł - Szyszki !
Kojarzą mi się smacznie, słodko...z dzieciństwem :)
Robiła mi je mama, a potem już ja sama i pewnie będę je robiła swoim dzieciom.
Pamiętam jeszcze wersje w formie "jeżyków" w foremce do pieczenia muffinów.
Były to po prostu małe kupeczki nakładane w papierowe foremki, ale jednak kształtu szyszek nie zastąpi nic =)
Składniki:
ok 60g ryżu preparowanego
200g krówek
pół kostki masła
pół czekolady mlecznej
łyżeczka kakao
W garnuszku roztapiam masło wraz z czekoladą. Gdy połączą się w masę dodaje krówki i kakao i gotuję tak długo aż wszystko się rozpuści i połączy w gładką masę - cały czas mieszam aby sie nie przypaliło. Gotową masę przelewam do miski i dosypuję ryż. Wszystko mieszam dość intensywnie aż ryż połączy się z masą. Gdy całość lekko podstygnie oddzielam łyżką porcyjki i ręką ugniatam szyszki.
Trzeba to robić dość szybko bo gdy masa wystygnie za bardzo to zrobi się zbyt twarda i będzie ciężko cokolwiek z niej uformować. Szyszki można zjadać od razu ale mi smakują najlepiej dopiero następnego dnia (ot takie tam babskie kaprysy)
smacznego!!
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2012/08/szyszunie-z-karmeluniem_25.html