ßßß Cookit - przepis na Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży

Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży

nazwa

Wykonanie

Mazurek z marcepanem i różą to jeden z najlepszych mazurków jakie jadłam. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc.
ciasto:
120 g mąki pszennej
80 g mąki krupczatki
100 g zimnego masła
75 g cukru
2 żółtka
łyżka śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
odrobina soli
ok. 250 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu)
ok. 50 g konfitury z róży
70 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut.
Na całkowicie ostudzone ciasto kładziemy konfiturę i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą, Gdy wszystkie składniki roztopią się, delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej konsystencji polewamy czekoladą mazurek.
Ciasto udekorowałam płatkami migdałów i posypką cukrową.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/04/mazurek-z-marcepanem-i-konfitura-z-rozy.html